Logo

DREPTURILE PASAGERILOR

TRANSPORT AERIAN

1. Persoane cu handicap si persoane cu mobilitate redusa.

In temeiul legislatiei UE, persoanele cu handicap si/sau cu mobilitate redusa sunt protejate impotriva discriminarii in cursul rezervarii si imbarcarii. Acestia au dreptul, de asemenea, la asistenta in aeroporturi (la plecare, la sosire si in tranzit) si la bordul aeronavelor. Pentru a facilita acordarea de asistenta, se recomanda sa trimiteti o notificare prealabila referitoare la nevoile dumneavoastra.

2. Refuz la imbarcare.

In cazul in care pasagerilor li se refuza imbarcarea, aeronavele trebuie mai intai sa caute voluntari dispusi sa renunte la rezervarile lor in schimbul anumitor beneficii. In plus, operatorul de transport aerian trebuie, de asemenea, sa le ofere voluntarilor posibilitatea alegerii intre o rambursare integrala si redirectionare.

Puteti avea dreptul la o compensatie  in functie de distanta zborului si de intarzierile inregistrate inainte de redirectionare. In cazul in care voluntarii aleg redirectionarea, compania aeriana trebuie, de asemenea, sa ofere asistenta daca este necesar, de exemplu: mancare, acces la un telefon, cazare la hotel pentru una sau mai multe nopti, dupa caz, si transport de la aeroport pana la locul de cazare.

3. Anularea zborului.

Aveti dreptul, de asemenea, la o compensatie identica celei oferite atunci cand vi se refuza imbarcarea, cu exceptia cazului in care ati fost informat cu privire la anularea zborului cu cel putin 14 zile inainte sau ati fost redirectionat la ore apropiate orarului initial de zbor sau daca o companie aeriana poate dovedi ca anularea a fost cauzata de imprejurari extraordinare.

In plus, compania aeriana trebuie sa va ofere posibilitatea alegerii intre:

• rambursarea costului biletului dumneavoastra in termen de sapte zile
• redirectionarea, in conditii de transport comparabile, spre destinatia finala
• si, daca este necesar, deservire (telefon, bauturi racoritoare, mancare, cazare, transport pana la locul de cazare)

4. Intarzieri prelungite.

Aveti dreptul la deservire de catre compania aeriana (apeluri telefonice, bauturi racoritoare, masa, cazare, transport pana la locul de cazare), in cazul in care intarzierea este de:

• doua ore sau mai mult pentru zboruri de cel mult 1 500 km;
• trei ore sau mai mult pentru zborurile intracomunitare mai lungi sau pentru alte zboruri cuprinse intre 1 500 si 3 500 km;
• patru ore sau mai mult pentru zborurile extracomunitare de peste 3 500 km.

Daca intarzierea este mai mare de cinci ore si va hotarati sa nu va continuati calatoria, aveti dreptul, de asemenea, la rambursarea costului biletului si la un zbor de retur la punctul de plecare initial.

Daca ajungeti la destinatia finala cu o intarziere de trei ore sau mai mult, puteti avea dreptul la o compensatie identica cu cea oferita atunci cand zborul este anulat, cu exceptia cazului in care compania aeriana poate dovedi ca intarzierea a fost cauzata de circumstante extraordinare. In plus, companiile aeriene pot fi considerate raspunzatoare pentru prejudiciile care rezulta in urma intarzierilor.

5. Bagaje.

Daca bagajul este pierdut, deteriorat sau intarzie, puteti avea dreptul la ocompensatie de cel mult 1 220 € aproximativ. Cu toate acestea, companiile aeriene nu pot fi considerate raspunzatoare daca au luat toate masurile rezonabile pentru a evita prejudiciile sau daca luarea acestor masuri era imposibila.

In cazul deteriorarii bagajului, trebuie sa depuneti o reclamatie la compania aeriana in termen de sapte zile de la primirea bagajului dumneavoastra. In cazul intarzierii primirii bagajului, aceasta perioada este de cel mult 21 de zile.

6. Identitatea companiei aeriene.

Trebuie sa fiti informati in avans cu privire la identitatea companiei aeriene care furnizeaza serviciul. Companiile aeriene considerate nesigure sunt supuse unor interdictii sau restrictii in interiorul Uniunii Europene. Lista acestora poate fi consultata la: /transport/air-ban/

7. Pachete de vacanta.

Organizatorii si comerciantii cu amanuntul de pachete de vacanta sunt obligati sa ofere informatii precise, complete despre pachetele de vacanta rezervate. Acestia sunt obligati sa respecte termenii contractuali si sa protejeze pasagerii in caz de insolventa. Operatorii de turism trebuie sa ofere informatii corecte cu privire la vacanta rezervata, sa respecte obligatiile contractuale si sa protejeze pasagerii in cazul insolventei organizatorului.

8. Transparenta preturilor.

Potrivit legislatiei europene, atunci cand dumneavoastra cumparati bilete pentru zboruri cu plecare de pe aeroporturi din UE, trebuie sa vi se explice clar conditiile aplicabile.

Pretul final care urmeaza sa fie platit trebuie indicat in orice moment si trebuie sa cuprinda tariful aplicabil, precum si toate tarifele, impunerile, tarifele suplimentare si alte comisioane aplicabile care nu pot fi evitate si sunt previzibile in momentul publicarii.

Ar trebui, de asemenea, sa vi se specifice defalcat tariful, taxele si in cele din urma, alte tarife, impuneri, tarife suplimentare si comisioane.

Suplimetele de pret optionale trebuie sa fie comunicate in mod clar, transparent si lipsit de ambiguitate la inceputul oricarui proces de rezervare, iar acceptarea dumneavoastra trebuie sa se faca la alegerea dumneavoastra.

TRANSPORT CU AUTOCARUL SAU AUTOBUZUL

Regulamentul (UE) nr. 181/2011 a fost publicat la 28 februarie 2011, iar dispozitiile sale se vor aplica de la 1 martie 2013.

Regulamentul se aplica integral in cazul serviciilor pe distante mari (și anume peste 250 km), și doar anumite dispozitii sunt aplicabile tuturor serviciilor, inclusiv celor pe distante mai mici.

Noile drepturi aplicabile pentru serviciile pe distante mari (și anume peste 250 km) includ, printre altele:

• asistenta adecvata(cum ar fi gustari, mese, racoritoare și, daca este nevoie, cazare la hotel pentru maximum doua nopti, la un tarif de maximum 80 EUR pe noapte, cu exceptia cazurilor de conditii meteorologice extreme și dezastre naturale majore) in situatiile de anulare sau ca urmare a unei intarzieri de peste 90 de minute in cazul unei calatorii de peste trei ore

• garantarea rambursarii sau a redirectionarii in situatii de rezervare peste limita locurilor disponibile, in cazul anularii sau ca urmare a unei intarzieri de peste 120 de minute fata de momentul estimat al plecarii

• rambursarea a 50 % din pretul biletului in cazul unei intarzieri de peste 120 de minute fata de momentul estimat al plecarii, in cazul anularii calatoriei și in cazul in care transportatorul nu ii ofera pasagerului nici redirectionarea și nici rambursarea biletului

• informarea pasagerilor in cazul anularii serviciului sau producerii unei intarzieri la plecare

• protectia pasagerilor in cazul decesului, ranirii, pierderii sau al daunelor cauzate de accidente rutiere, in special in legatura cu nevoile imediate de ordin practic in caz de accident (inclusiv cazare la hotel pentru maximum doua nopti, la un tarif de maximum 80 EUR pe noapte)

• asistenta specifica gratuita pentru persoanele cu handicap și pentru cele cu mobilitate redusa atat in terminale, cat și la bord și, daca este necesar, transport gratuit pentru persoanele care le insotesc

In plus, urmatoarele drepturi se vor aplica in cazul tuturor serviciilor (inclusiv pe distante mai mici de 250 de km)

• nediscriminare bazata (direct sau indirect) pe criterii de nationalitate, in ceea ce privește tarifele și conditiile contractuale acordate pasagerilor

• tratament nediscriminatoriu pentru persoanele cu handicap sau cu mobilitate redusa, precum și despagubiri financiare pentru pierderea sau deteriorarea echipamentului de mobilitate al acestora, in caz de accident

• reguli minime referitoare la informatiile legate de calatorie oferite tuturor pasagerilor inaintea calatoriei și in timpul acesteia, precum și la informatiile cu caracter general privind drepturile acestora in terminale și online; prezentarea, la cerere, a acestor informatii intr un format accesibil, tocmai in interesul persoanelor cu mobilitate redusa, in masura in care acest lucru este posibil

• un mecanism de gestionare a reclamatiilor de catre transportatori care sa fie disponibil pentru toti pasagerii

• organisme nationale independente in fiecare stat membru,responsabile cu aplicarea regulamentului și impunerea de sanctiuni atunci cand este cazul