Logo

GOA

De decenii intregi, Goa a reprezentat o destinatie populara printre hippioti, europeni si israelieni, mai ales in timpul iernii. In prezent, pe masura ce secretele sale au fost dezvaluite, se pare ca este cautata si de alte categorii de turisti. Asa cum probabil stii deja, Goa este o mica regiune in centrul Indiei, aflata pe coasta de centru-vest, si alcatuita din multe statiuni mici si cateva orase mai mari.

Unul dintre motivele pentru care Goa se bucura de atata popularitate este acela ca este inca una dintre cele mai ieftine regiuni din Asia. In ultima vreme, preturile au inceput totusi sa creasca si aici, ramanand deocamdata la un nivel extrem de rezonabil, indiferent de standardele celor care vin in aceasta zona. Oricine sta aici mai mult de o saptamana poate usor economisi niste bani, comparativ cu zona Caraibelor, chiar daca biletul de avion e mult mai scump.

Intrucat Goa este o colectie de orase, tendinta este ca niciunul sa nu semene cu altul. Statul se imparte in Goa de Nord si Goa de Sud, nordul gazduind multe orase populare pentru plajele lor, iar sudul fiind mult mai rural. Cu siguranta merita sa mergi in multele din orasele faimoase din nord, precum Vagator, Anjuna si Chapora, pentru a trai o experienta de neuitat.

Majoritatea fanilor muzicii hippie si trance merg in Anjuna sau in Vagator, unde petrecerile nocturne de pe plaja tin din luna decembrie pana in martie. Turistii straini predomina aici, lucru evident daca tii cont de indicatoarele care toate sunt in limba engleza si de localnicii care vorbesc toti, mai mult sau mai putin, aceasta limba.

In sudul orasului Anjuna se afla plajele Baga, Calungute si Candolim, care impreuna formeaza o intindere vasta de nisip, pe mai multi kilometri. Aceasta zona nu este atat de impresionanta din punct de vedere al peisajului precum partea de nord, dar vei gasi aici multe hoteluri mari, perfecte pentru grupurile mai mari de turisti.

Mai departe in partea de sud, vei gasi plaje mai mici si orase in care turistii nu sunt o prezenta obisnuita, desi exista si zone care sunt in mod categoric catalogate drept turistice.

Un lucru surprinzator pe care fiecare vizitator il va remarca, este acela ca Goa nu este numai un stat catolic (a fost sub dominatie portugheza pana in anul 1953), ci unul FOARTE catolic, cel putin din punct de vedere vizual. Vei vedea aici la tot pasul portrete si altare ale lui Isus, iar Carnavalul primaverii este probabil cea mai mare sarbatoare a anului.

Daca ai de gand sa mergi in Goa, e foarte important sa consulti mai intai calendarul. Din luna iunie pana in septembrie este vestitul sezon al musonilor, caracterizat prin ploi abundente. In aceasta perioada Goa e vizitat de foarte putini turisti, asa ca daci vii aici in aceasta perioada, vei fi ud tot timpul si aproape singur.

In lunile octombrie si noiembrie vremea e mult mai uscata, desi nu este inca o perioada aglomerata. Preturile sunt reduse, asa ca daca nu te deranjeaza absenta oamenilor, sezonul acesta este cel mai indicat pentru o vizita.

Cu putin timp inaintea Craciunului, Goa e plina de turisti, cei mai multi dintre ei europeni in buna parte, in ultima vreme, rusi. Aglomeratia maxima e in luna ianuarie, cand este si vremea cea mai buna.

Din februarie pana in aprilie, Goa incepe sa se mai goleasca, nu foarte semnificativ, desi preturile de varf de sezon sunt inca in vigoare. Vremea devine tot mai calda si mult mai umeda, desi este de departe mai frumoasa decat oriunde in alta parte in Europa, in aceeasi perioada.

Aprilie si mai sunt lunile in care localnicii din India vin in Goa, pentru ca vremea e inca uscata si, desi temperaturile si umiditatea sunt ridicate, aici e mult mai frumos decat in zonele din interiorul continentului.

Drumul pana aici nu e ieftin, dar odata ajuns in Goa, te poti descurca usor cu bani putini. Pensiunile nu foarte pretentioase au preturi incepand de la 5$ pe camera, iar pentru ceva in plus te poti bucura de mai mult lux si de o locatie mai buna. Camere fara aer conditionat in hotelurile de pe plaja sunt usor de gasit la preturi sub 20$ pe noapte, chiar si in sezonul de varf. Daca mergi la hotelurile mari din Calungute sau Candolim, poti gasi camere cu aer conditionat intre 30-50$, in timpul sezonului.

O masa (fara bauturi) costa in jur de 2$, daca foamea iti da ghes, dar pentru aproximativ 5$, poti avea parte de un adevarat festin. O sticla mare de bere Kingfisher costa mai peste tot in jur de 2$, chiar si pe plaja.

Transportul public este asigurat de autobuze locale destul de subrede, la pretul de 0,22$ pe calatorie, dar majoritatea oamenilor inchiriaza o motocicleta, pentru aproximativ 4$ pe zi, sau chiar mai putin, daca o tii cel putin o saptamana.