Cricova

 

Din 18 august 1954 s-a inceput constructia sectiei speciale cu polite pentru vinuri de colectie, iar in 1967 colectia din beciurile din Cricova devine Colectia republicana, in care atunci erau 465 tipuri de cognac, vin, lichioruri, produse atit inn tara cit si peste hotarele ei, inclusiva o parte din celebra colectie de vinuri ale lui Goering. O jumatate din colectia lui a fost transmisa vinificatorilor din Crimeea, iar cealalta jumatate a fost adusa la Cricova.

Pentru prima data, vinurile pastrate la vinaria din Cricova, au fost exportate peste hotare in 1958 in Cehoslovacia. In acelasi an, la concursurile internationale de vin din Liubleana si Budapesta, vinurile de marca Feteasca si Aligote de productie Cricova au fost decorate cu medalii de argint. In cadrul degustarilor anuale si a concursurilor sistematice organizate de Moldvinprom, vinurile de marca "Cricova" au obtinut rezultate remarcabile de necontestat.

"Cricova" S.A. reprezinta intreprinderea unica din Moldova si o una dintre cele patru din CSI, care incepand cu 1956 produce vinuri spumante dupa tehnologiile din Champagne, in manastirea Otvillier, de catre calugarul-vinificator Pierre Perinion conform metodei de fermentare clasice franceze Methode Champenoise.

Astazi "Cricova" S.A. are dreptul de a completa prin sine lista minunilor lumii. "Cricova" este un adevarat oras subteran al vinului, care se intinde pe o lungime de peste 60 km. Putem sa ne convingem de acest fapt mergind pe strazile si bulevardele cu denumiri de vinuri – Cabernet, Codru, Feteasca…

Uniciotatea subsolurilor o formeaza inclusive si salile de degustare subterane unite intr-un complex integru. Intre ele sunt "Sala de conferinte", "Casa Mare", "Fundul Marii", Sala Gagarin, "Sala Vinatorilor" sau "Sala cu caminuri". Aici au fost petrecute si se petrec diferite degustari nationale internationale, alte ectiuni politice etc.

Share