De evitat în vacanţă: 10 ţări şi ce să nu faci în ele

11218683_1482538962051054_512041223423813518_nDe evitat în vacanţă: 10 ţări şi ce să nu faci în ele

   Internetul, televiziunea, media, toate ne formează anumite impresii despre ţările pe care urmează să le vizităm. Uneori aceste impresii sunt însă greşite sau dau naştere unor concepţii stereotipale, care nu îţi vor aduce aprecierile localnicilor dintr-o anumită ţară, ci mai degrabă te vor pune într-o postură în care nici tu nu vrei să fii. Aşadar, ţi-am pregătit o listă de sfaturi utile pentru 10 ţări.

Marea Britanie

Fă diferenţa între Anglia şi Marea Britanie. Marea Britanie este formată din Anglia, Scoţia, Wales şi Irlanda de Nord. Ai înţeles? 

Nu presupune că engleza este la fel peste tot. Engleza britanică este diferită de cea americană, iar pe teritoriul Marii Britanii vei da peste o mulţime de alte dialecte, aşa că nu te aştepta să te înţelegi cu toată lumea doar pentru că ştii engleză.

Japonia

Nu vorbi tare/ nu ţipa în public. Este considerat un comportament al celor prost crescuţi sau neciopliţi, aşa că evită pe cât posibil să faci asta pe străzile japoneze. Ideal ar fi să nu faci asta niciunde, pentru că nepoliticos să-i deranjezi astfel pe alţii, însă în Japonia lucrurile sunt mult mai serioase din acest punct de vedere.

Norvegia

Nu întreba "ce mai faci" fără să fii pregătit de un răspuns lung. Nu ţi se va răspunde cu "Bine, mersi", ci cu un răspuns elaborat.

Nu pleca neînarmat în drumeţii. Zonele nepopulate ale Norvegiei pot fi deosebit de periculoase, deoarece populaţia de urşi este una numeroasă în aceste regiuni, motiv pentru care este obligatoriu să porţi cu tine o armă pentru apărare.

Canada

Nu te opri să admiri sau să hrăneşti animalele sălbatice. Elanii şi urşii sunt foarte des întâlniţi la marginea autostrăzilor din Canada. Deşi poate fi tentant să te opreşti să îi fotografiezi sau să le arunci mâncare, mai bine îţi vezi de drum. Vei bloca traficul oprindu-te pe autostradă şi îţi vei risca viaţa în faţa unor animale deosebit de periculoase.

India

Nu cere carne de vită. Vita este un animal sacru în India… aşa că nu te aştepta să găseşti carnea acestui animal în vreun meniu.

Fii deschis. Primele discuţii dintre oameni care nu se cunosc au un caracter profund personal în India. Aşteaptă-te la întrebări despre cât câştigi la job sau cum ţi-ai cunoscut perechea.

Islanda

Fii prietenos, dar cu măsură. Islandezii sunt oameni ospitalieri, însă societatea locală a fost învăţată cu sistemul în care fiecare îşi vede de ale sale. Aşa că, dacă abordezi plin de voioşie un islandez, pentru că vrei să afli mai multe de la un localnic, aşteaptă-te la cel puţin o privire ciudată pentru început.

Noua Zeelandă

Nu te aventura noaptea în pădure fără echipament. Toată lumea vrea să admire aurora în Noua Zeelandă, dar trebuie să ştii că pădurile de aici sunt atât de dese încât lumina nu ajunge la nivelul picioarelor şi nu vei ştii ce pericole te pândesc.

Nu-ţi risca viaţa. Tot în astfel de drumeţii vei întâlni puncte în care indicatoarele spun: "Risk of death beyond this point!" Oricât ai fi de aventuros, crede semnele pe cuvânt!

Olanda

Atenţie la biciclete. Nu umbla pe pista de biciclete… cel puţin un biciclist va ţipa la tine. Dacă vrei să încerci şi tu, nu închiria o bicicletă pentru o plimbare în marile oraşe, deoarece traficul poate fi aglomerat şi este posibil să te pierzi. Mai bine alege o rută recreaţională în afara oraşului.

Australia

Nu te adresa cu "mate". Oricum nu vei pronunţa cuvântul cum trebuie, dar trebuie să ştii că mate are mai multe conotaţii, nu tot timpul pozitive, şi un localnic s-ar putea simţi ofensat de adresarea ta.

Nu uita de crema cu protecţie solară. Valabil în orice ţară, pe orice plajă, dar mai mult în Australia unde radiaţiile UV sunt foarte mari şi rata apariţiei cancerului de piele foarte ridicată. În plus, nu vei dori să arăţi ca un rac în vacanţă.

Irlanda

Nu spune "Top of the morning to you". Nimeni nu spune asta de fapt în Irlanda fără a face mişto de cineva, aşa că ai grijă să foloseşti expresia în contextul potrivit şi nu ca formă de salut de dimineaţă. Chiar şi aşa, irlandezii sunt cunoscuţi pentru simţul umorului dezvoltat, dar trebuie să faci glume bune pentru a-i câştiga.

Tu ce alte sfaturi ai mai adăuga listei noastre?

Share