Maldive

Written by admin on. Posted in Noutati

Cele 1.190 de insule tropicale de coral constituie un eden pentru cei care iubesc plajele albe, lagunele turcoaz, palmierii si sporturile de apa. Frumusetea lumii subacvatice este neasemuita. Culorile psihedelice si varietatea

vietuitoarelor au fascinat vizitatorii inca de cand insulele au devenit o destinatie pentru turismul subacbatic. Gradul de vizibilitate poate depasi 50m, iar temperatuta apei este calda tot timpul anului. Toate statiunile inchiriaza echipament pentru scufundari si exita si scoli pentru incepatori.

Insulele Maldive sunt din ce in ce mai populare printre turistii din toata lumea. Totusi acest paradis este vulnerabil, datorita faptului ca 80% din teritoriu se afla la mai putin de 1m deasupra nivelului marii. Acest lucru a fost evident in 2004, cand tsunami-ul a distrus 20 din cele 199 de insule locuite.

Se crede ca acesti atoli unici de coral s-au format cu 65-200 de milioane de ani in urma, din crusta unui lant de munti vulcanici stinsi. Atolii (cuvantul atol provine din Atholhu) sunt formati din bariere de recif coral. Partea din recif care se uneste cu insulele provine din corali distrusi, care dau plajelor culoarea alba specifica. Fiind protejate de recif, lagunele au ape calme si cristaline, pline de diverse specii de pesti si corali. Pentru a profita din plin de vacanta in Insulele Maldive, nu ratati urmatoarele atractii turistice:

• Colectia superba de artefacte, printre care se numara si tronurile sultanilor, in Muzeul National din Parcul Sultanului din Male.

• Moscheea Vineri (Hukuru) din secolul XVII din Male. Vizitati si Centrul Islamic. Sunt peste 20 de moschee imprastiate pe suprafata capitalei.

• Vizitati epava Victoria Maldivelor, scufundata in 1981 si care se afla pe partea de vest a Hulule.

• La Mushimasmingili Thila puteti urmari rechini de recif si pesti tropicali, in sectorul de nord al atolului Ari.

• Cumparati obiecte de artizanat local. Baa Atoll este unul dintre putinele locuri in care se mai folosesc tehnicile traditionale. Si in Male se afla cateva piete de artizanat.

• Vizitati lumea subacvatica. Toate statiunile au echipament profesional, scoli de scafandri si majoritatea statiunilor ofera plimbari cu barci cu fundul de sticla.

• Faceti o excursie de pescuit cu o barca echipata pentru pesti de dimensiuni mari. Noaptea puteti prinde o multime de pesti cu care puteti face un gratar dimineata.

• Vizitati insula Makunudhoo, renumita pentru calitatea mancarurilor. Insula este protejata din toate partile de o laguna frumoasa si plaje cu palmieri. Dezavantajul – insula este cea mai scumpa statiune din Maldive.

• Petreceti o noapte sau doua pe o insula nelocuita, sau vizitati un sat de pescari si faceti o excursie catre o insula nelocuita.

Desi spectacolele de muzica si dansuri traditionale nu au loc in fiecare zi, localnicii au pastrat cultura Divehi, in pofida influentelor straine – de la filmele indiene si artele martiale orientale, la fundamentalismul musulman. In capitala exista moda occidentala, muzica pop si videoclipuri, dar sarbatorile publice au intotdeauna o atmosfera maldiva. Bodu beru inseamna toba mare si este numele dat dansului si muzicii traditionale. Dansatorii incep cu miscari lente si nonsalante, apoi ritmul creste, culminand cu o frenezie a miscarilor.

Pestele si orezul sunt alimentele fundamentale in mancarurile localnicilor, iar carnea este consumata doar la ocazii speciale. Felurile nationale includ pestele prajit, pestele picant si supa de peste. Din nuci areca pisate, amestecate cu frunze de piper, cuisoare si lamaie, se face o bautura care se consuma dupa cina. Alcoolul se gaseste doar in statiunile turistice. In afara de nucile de cocos, putine fructe si legume cresc pe insula, asa ca majoritatea alimentelor servite in statiuni sunt importate.

Share